♥Assalammualaikum ♥My Name is Nurul Fatehah Bt. Hasdriyzam ♥Just want to share with you about my life.
|✿ selamat datang ✿|

Khamis, 20 Oktober 2016

Entri Isu Semasa : Penganjuran Bulan Bahasa 2016

Penganjuran Bulan Bahasa 2016.
Bahasa Melayu merupakan bahasa kebangsaan yang digunakan di dalam pertuturan harian dan pentadbiran negara. Bagi memperkasakan dan memartabatkan Bahasa Melayu, kerajaan telah mengambil pelbagai langkah. Justeru, bulan Oktober diiktiraf sebagai bulan bahasa kebangsaan ikutan daripada berita yang diwara-warakan di dalam akhbar.

Pada 20 Oktober, satu pelancaran Bulan Bahasa Kebangsaan 2016 bertempat di Putrajaya. Menteri Pendidikan Malaysia, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata,  Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) boleh mengambil langkah untuk mendekatkan diri dengan mereka untuk menjalin kerjasama dalam penganjuran program sesuai dengan sambutan Bulan Bahasa Kebangsaan bagi memastikan pelaksanaan itu dizahirkan. Tema Bulan Bahasa Kebangsaan tahun ini ialah 1 Bahasa, 1 Jiwa , 1 Bangsa. 
 Seperti biasa, DBP merupakan urusetia dalam menguruskan pelbagai program di peringkat negeri, daerah dan sekolah, Malah, penganjurannya juga ada membabitkan syarikat swasta, agensi kerajaan serta badan bukan kerajaan (NGO) untuk tempoh dua bulan. Objektif penganjuran bulan bahasa ini adalah memartabatkan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Ilmu. Semangatnya ialah melihat bahasa Melayu digunakan dengan betul dan meluas sebagai wadah melalui pelbagai media dan pelantar.


Menurut DBP, sudah semestinya pelbagai aktiviti kebahasaan dirancang untuk memeriahkan lagi sambutannya. Program ini diadakan, antaranya, untuk mempromosikan produk bahasa, sastera, penerbitan dan budaya Melayu di samping memantapkan jaringan kerjasama antara DBP dengan pelbagai pihak.


Penganjuran ini turut melibatkan badan korporat, syarikat swasta yang lain dan individu dikenali sekaligus boleh membantu dalam melaksanakan tanggungjawab sosial korporat (CSR) sepanjang Bulan Bahasa Kebangsaan. Oleh sebab segolongan rakyat di negara kita tidak menghormati bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan, kita hendaklah mengambil langkah-langkah yang wajar bagi memupuk semula penggunaan bahsa melayu yang semakin pudar ini.

Antara langkah yang boleh diambil untuk memartabatkan bahasa Melayu ialah, menghayati, memahami, dan peka terhadap penggunaan bahasa Melayu harus diperjuangkan sebagai bahasa yang moden selaras dengan matlamat untuk menjadikan Malaysia satu negara yang maju. Justeru, Wawasan 2020 akan terlunas dan tahap peradaban yang tinggi juga dapat digapai.

Kesimpulannya, untuk menjayakan Bulan Bahasa Kebangsaan 2016 bukan terletak pada kerajaan sahaja, malah marilah kita bersama berusaha menggembleng dan memperhebatkan penggunaan bahasa kebangsaan yang betul terutamanya di tempat-tempat awam. Ini adalah penting kerana masyarakat umum mudah terpengarauh dengan cara dan gaya bahasa yang digunakan di tempat awam.
Tiada ulasan:

Catat Ulasan